Koulun tapahtumia

Ilmastonmuutos ja talous puhuttivat ensimmäisessä Studia Granialiassa

Lukiolaiset kuulivat kansantaloustieteilijä Timo Tyrväistä ja asiantuntijapanelisteja GraniWorksin järjestämässä tilaisuudessa. Keskustelussa väläyteltiin näkymiä ja ideoita niin älykaupunkiin, yritysten maineeseen kuin energiantuotantoonkin liittyen.

GraniWorksin järjestämä Studia Granialia -tilaisuus kokosi tiistai-iltapäivänä 14.3. lukion juhlasalin lavalle joukon eri tieteenalojen asiantuntijoita keskustelemaan ilmastonmuutoksesta talouden näkökulmasta. Runsaslukuinen yleisö koostui paitsi lukion omista opiskelijoista ja opettajista myös Munkkiniemen yhteiskoulun delegaatiosta.

Tilaisuuden aloitti taloustieteilijänä ansioitunut Timo Tyrväinen, joka alusti havainnollisesti aiheesta Ilmastonmuutoksen hinta. Tyrväinen toi esille, miten mittavasta ongelmasta on kyse. Hän totesi, että ilmastonmuutos on väistämätön jo tähänastisten päästöjen vuoksi mutta sen hillitsemiseen tulee panostaa monin tavoin. Hän kuitenkin esitti, että talouskasvu on mahdollista myös ilman kasvihuonekaasujen lisääntymistä. Tyrväinen käsitteli mm. uusiutuvan energian hintakehitystä, sijoittajien käyttäytymistä ja erilaisten yritysten sekä muiden vaikuttavien tahojen heräämistä ilmastonmuutoksen tuomiin riskeihin ja mahdollisuuksiin. Lopussa Tyrväinen vetosi nuoreen kuulijakuntaansa ja kertoi johtamansa Myrskyvaroitus-yhdistyksen ilmastolupaus.fi -kampanjasta sekä mahdollisuudesta vaikuttaa omilla valinnoillaan kansalaisena ja kuluttajana.

Timo Tyrväinen IMG_0072

Tyrväisen alustusta seurasi paneelikeskustelu, jota johtivat opiskelijat Adina Lakkala ja Väinö Loimovuori. Maantieteen opiskelijoiden muotoilemiin kysymyksiin vastasi Tyrväisen lisäksi neljä muuta keskustelijaa: Teknologiateollisuus ry:n Teollisuuspolitiikkaryhmän päällikkö DI Mia Nores, BIOS-tutkimusyksikön talouskulttuurin tutkija KTT Paavo Järvensivu, Kauniaisten lukion oma fysiikan opettaja FT Petteri Mönkkönen ja Kauniaisten lukion opiskelija Valtteri Lausala. Keskustelijat pohtivat muun muassa, miten ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan tavallisten suomalaisten elämään, miten maatalous tulee muuttumaan, mitä mahdollisuuksia teknologian kehitys voisi tarjota ja miten tulevaisuuden kaupungissa tullaan elämään.

Panelistit

yleisö2